26 Mart 2009 Perşembe

Otomatik çiçek sulama yöntemi

























Bu seramik saksılar kendi kendine suluyor. 2-3 ay gidecek kadar su koyuyorsunuz altına çay demler gibi alttan seramik iç saksı aracılığıyla gerektiği kadar emiyor ve aynı zamanda çok şıklar.http://www.africanvioletpots.com/http://www.clcvioletpots.com/http://www.africanvioletpots.net/store/category.cfm?Category=7http://www.emersoncreekpottery.com/african-violet-pots.shtmlBu da başka çözümhttp://www.florlux.com/catalog4_uk.htmBu da diğer bir ticari çözümhttp://www.osmogro.com/how_osmogro_works.htmlBu sayfada tüm otomatik sulama yöntemleri varhttp://www.kaboodle.com/reviews/african-violet-pot--self-wateringBuda earthbox dedikleri ve kendinizin de yapabileceği yöntem http://www.green-trust.org/freebooks/Earthbox.pdfBu da benim denediğim yöntem sonuçlarını bu yaz tatilinden sonra yazacağım Ben dış saksı yerine deliksiz dekoratif saksılardan koyup üzerine klasik plastik menekşe saksılarını uygun boyda kenarları dışarıda kalacak şekilde koyuyorum ve tabana tahliye deliklerinden bir tel yardımı ile fitil geçiriyorum. Fitil olarak, kullanılmış süper emici yazan mutfak bezlerini kesiyorum. Organik materyal koku yapıyor. Dıştaki saksı su ve besin deposu oluyor. İçine bir miktar bakır parçası(kablo) atarsanız küflenmeye çözüm olabilir. 2-3 ayda bir su tamamen tükenince yukarıdan yıkama şeklinde eski yöntemle sulamak gerekiyor. Besin artıkları yıkansın diye. Şu anda hangi boy saksıya kaç sayıda fitil gerektiğini hesaplıyorum. Yetmedikçe arttırmak gerekiyor. Birde bu işleme başlamadan önce toparağın tamamen kurumasını beklemek gerek. Toprak özel olmalı. İçerisinde beyaz havalandırma taşlarından olan menekşe toprağı tercih edilmeli. Tek başına torf yada toprak bu iş için uygun değil. Menekşenin iç saksı tabanının suya temas etmemesi gerekiyor.http://www.greenculturesg.com/articles/may06/may06_self_watering_pot.htm

14 Mart 2009 Cumartesi

Afrika menekşesi üretim çeşitleri. Saintpaulia propagation methods

1: Taç kesme: Göbek kısmından altta birkaç yaprak kalacak şekilde kesmeye "taç kesme" dedim ben.
http://www.robsviolet.com/chimera_violets.htm

2: Çiçek sapıdan üretim: diğer yöntem ama en zoru.
http://www.robsviolet.com/blossom%20stems.htm

3: Tohumdan üretim
http://www.growviolets.com/propagationroom.html

http://www.growviolets.com/seeds.html

4: Yapraktan üretim
http://www.robsviolet.com/violets_by_leaf.htm

Afrika menekşesi tohumu (African violet seed)

Tohumlar 4 aydan sonra olgunlaştı ve kurudular. Onları 1/3 vermikülit 1/3 perlit ve 1/3 menekşe toprağı karışımına ektim. Üzerlerine oprak örtmeden ışıklı sera ortamında sprey ile sulayarak çimlenmelerini bekliyorum.






































Here is the african violet (saintpaulia) seed which is 2 (two) month old. It is actually a fruit and inside are the seeds more then 30 seed in one capsule.
2 iki aylık afrika menekşesi meyvesinin kesitinde içerisinde tohumlar. İnternette yabancı sitelerde de benim hazırladğımı bu resimlerin benzeri olmadığından yabancıların yararlanması açısından arama kriteri kelimeleri ingilizce olarak da veriyorum. Bu tohumlar henüz dikmek için hazır değil. Dikim için meyvenin iyice kuruması ve tüm tohumların siyahlaşması gerek. Meyve kesildiğinde bazı tohumların hala beyaz olduğunu görüyorsunuz. Bazıları siyah ve onlar olgunlaşanlar. Bir meyvenin içinde 30 a yakın tohum var ve bu da 30 menekşe demek Meyveyi tek olarak dikmeyeceksiniz. Kuruduktan sonra içini açıp tohumları maydonoz tohumu gibi serpiştireceksiniz.